
ΟΙΝΟΣ
Οι αμπελώνες της οικογένειας Βουρβουκέλη είναι βιολογικής καλλιέργειας
Από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά της Λευκάδας. Απλό στην παρασκευή του, λιτό και νόστιμο.
Γυρίσματα χωρίς μαγειρέματα δεν γίνεται. Βρεθήκαμε σε εστιατόριο στην παλιά πόλη της Ξάνθης...
Οι κεχαγιάδες (κτηνοτρόφοι) κυνηγάνε τα ζώα τους στα βουνά, τα αιχμαλωτίζουν και στη συνέχεια απλώς τους ανήκουν. Επίσκεψη σε τυροκομείο.
Η παρασκευή της μουσταλευριάς. Το παραδοσιακό γλύκισμα με βασική ύλη το μούστο από τα σταφύλια.
Η γενέτειρα του καλού κρασιού. Ο αμπελώνας της Νεμέας είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων με αμπελοκαλλιέργεια 25.000 στρεμμάτων.
Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού οι αμπελώνες. Στα τέλη καλοκαιρριού η ώρα του τρύγου σηματοδοτεί την έναρξη μιας μεγάλης γιορτής.
Δοκιμάσαμε ντόπιες νοστιμιές. Γεμιστό κατσίκι, μαύρο πιλάφι με μελάνι αλλά και κακαβιά φτιαγμένη από καπετάνιο.
Ζύμη, ντομάτες, κρεμμύδι, λάδι, αλάτι, πιπέρι. Δοκιμάσαμε την παραδοσιακή Λαδένια, την πίτα της Κιμώλου.
Στην καρδιά του Αρτεμώνα εδώ στη Σίφνο, πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Νικόλαος Τσελεμεντές.
Παραδοσιακές πίτες. Δοκιμάσαμε το Κολώπι, μια σκεπαστή σπανακόπιτα και θερμιώτικες τυρόπιτες.
Η κοινωνία ασχολείται και με την εκτροφή κατσικών. Το γάλα τους, χρησιμοποιείται για το παραδοσιακό τυρί.
Αναπαραγωγή και εκτροφή γίνεται σε αρμονία με την φύση. Μαγειρεμένο το αγριογούρουνο, ικανοποιεί απόλυτα τον ουρανίσκο.
Ο τρύγος μελιού έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Στο καταπράσινο δάσος της Σιθωνίας όμως, η παράδοση συνεχίζεται.
Τα λεωφορεία με προορισμό το Αγιο Όρος, σταματούσαν σο χωριό για να κρυώσει η μηχανή. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για να ανοίξει το μαγαζί του ο Μιλτιάδης.
Η επεξεργασία του γίνεται σε σύγχρονη αίθουσα τυποποίησης, με βάση ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Δοκιμάσαμε και το παραδοσιακό γλυκό της Κύμης, τα αμυγδαλωτά φτιαγμένα με φρέσκα αυγά και πολλά αμύγδαλα.
Όποιος επισκέπτεται την Κρήτη, δοκιμάζει τα ξεροτήγανα που φτιάχνονται με φρεσκα τοπικά προϊόντα και πολύ μεράκι.
Οι κτηνοτρόφοι μένουν για αρκετούς μήνες στα ονομαζόμενα μητάτα. Το καθένα διαθέτει το καζάνι του για την παρασκευή του τυριού.
Το χωριό είναι γνωστό για το καζάνιασμά του στη ρακί, που μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες ανάλογα με την σοδειά.
Το καζάνι σιγοβράζει πάνω από 8 ώρες, μέχρι η θερμοκρασία να αγγίξει τους 95 βαθμούς Κελσίου.
Έχει ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ελαιόδεντρα και είναι από τους αρχαιότερους της Ελλάδας, ηλικίας τριών χιλιάδων ετών.
Αν και η ανατολική Βοιωτία υποφέρει από τη βιομηχανοποίηση, στο νομό ανθεί η γεωργία. Κάποιοι μάλιστα, έχουν επιλέξει τις βιολογικές καλλιέργειες.
Δεκάδες ταξιδιώτες σπεύδουν για να δοκιμάσουν τις γεύσεις της Ελένης Γρηγοράκου και τη σπεσιαλιτέ της, που είναι γίδα στιφάδο.
Το πράσινο σαπούνι φτιάχνεται στην πόλη για περισσότερο από 10 αιώνες. Για την παρασκευή του χρειάζονται λάδι, σπίρτο, νερό, αλάτι και φύλλα λεμονιού.
Με περισσότερα από 250 καΐκια η Νεάπολη έχει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους.
Τώρα είναι η εποχή που οι περισσότεροι αγρότες περνούν ατέλειωτες ώρες στους ελαιώνες τους.
Στη Μάνη γίνεται το παραδοσιακό σύγκλινο, το καπνιστό χοιρινό. Το κάπνισμα του χοιρινού, γίνεται με φασκόμηλο.
Λόγω της εύφορης γης, ο κάμπος ήταν ένας κήπος ο οποίος τροφοδοτούσε με φρούτα και λαχανικά την πρωτεύουσα.
Ο γιος του θεού Διόνυσου, έμαθε στους Χιώτες να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το μαύρο κρασί.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Μια ομάδα 20 γυναικών ίδρυσε πριν από 10 χρόνια το δικό της Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό. Φτιάχνουμε μαζί τους ένα ποντιακό ζυμαρικό, το σιρόν.
Οι κλιματολογικές συνθήκες και οι σύγχρονες μέθοδοι συντέλεσαν στην αναγνώρισή της, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.
Έφτασε στις Σέρρες από τον προσφυγικό πληθυσμό και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της Βυζαντινής παράδοσης.
Οι πρώτες αναφορές για κατανάλωση του φυκιού εντοπίζονται αιώνες πριν από τους Αζτέκους στο Μεξικό.
Κάθε οικογένεια φτιάχνει το δικό της τσίπουρο, ενώ στο χωριό έχουν απομείνει μόλις 20 καπνοπαραγωγοί.
Είναι ένα είδος λουκουμιού, που βράζει πολλή περισσότερη ώρα και έχει ρίζες από την τουρκοκρατία.
Ένα από τα παροδοσιακά φαγητά που μαγειρεύεται το Πάσχα είναι οι παποούδες, με βασικό συστατικό τη συκωταριά.
Στο αγρόκτημα που βρίσκεται κοντά στην Κερκίνη "συγκατοικούν", γαλοπούλες, χοίροι και πρόβατα βιολογικής γεωργίας.
Πρόκειται για ένα κυκλάμινο, που κρύβει το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο. Κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα Σαφράν στον κόσμο.
Υπάρχουν πάνω από 2.000 είδη στα Ελληνικά δάση. Περίπου 150 από αυτά είναι φαγώσιμα, ενώ 15 θανατηφόρα.
Είναι ένα είδος υπόγειου μανιταριού, ένας μύκητας. Έχει τεράστια γαστρονομική αξία. Ένα κιλό τρούφας μπορεί να πουληθεί μέχρι και 5 χιλιάδες ευρώ.
Τρώγονται τηγανητά, αλλά μπορούν να μαγειρευτούν και με μπεσαμέλ. Συνοδεύονται πάντα με τσιπουράκι.
Κατεξοχήν κτηνοτροφικός οικισμός, φημίζεται για τα νόστιμα κρεατικά του. Στη μοναδική αλλαντοποιία παράγονται 3 είδη λουκάνικου.
Στον 'Αγιο Νικόλαο Ευρυτανίας μαγειρεύουμε χοιρινό με κάστανα ένα παραδοσιακό φαγητό της περιοχής, καθώς το τοπίο είναι γεμάτο καστανιές.
Γευόμαστε τη φέτα που παρασκευάζεται στο νομό και είναι ιδιαιτέρως νόστιμη. Μαθαίνουμε, ότι η νοστιμιά της έχει να κάνει με το τι τρώνε τα ζώα.
Ο καλύτερος τρόπος σερβιρίσματος λένει οι ντόπιοι, είναι με πεπόνι, σύκα ή σταφύλια.
Ένα πρωτότυπο μουσείο, όπου όλη η ιστορία του ψωμιού και του ζυμώματος, ξετυλίγεται στα μάτια του επισκέπτη.
Οι γυναίκες του οικισμού φημίζονται για τις πίτες τους. Για την εκτέλεσή της χρειάζονται μεταξύ άλλων χόρτα βρασμένα, καλαμποκίσιο αλεύρι και λάδι.
Ένα παραδοσιακό φαγητό που στολίζει το γιορτινό τραπέζι. Οι σαρμάδες είναι οι Καστοριανοί λαχανοντολμάδες.
Το φοβερό Οινόκαστρο της Achaia clauss ιδρύεται το 1861, σ' έναν πανέμορφο λόφο νοτιοανατολικά της πόλης.
Με τα διάφορα εκχυλίσματα και το γλυκό του άρωμα η τεντούρα είναι ιδανικό ως χωνευτικό. Αποτελείται από αρωματικές ύλες με βάση την κανέλλα.
Δίπλα στις πηγές και κατά μήκος του ποταμού Αροανίου, αναπτύσσεται ραγδαία η εκτροφή της πέστροφας και του σολομού.
Ο Γιάννης Βαρδακαστάνης είναι συνεχιστής μιας μεγάλης παράδοσης. Της τυρόπιτας Γριγρι. Η ιστορία του μαγαζιού του ξεκινάει γύρω στο 1960.
Στην Παραμυθιά, παρέα με δύο από τις κυρίες του γυναικείου συνεταιρισμού «ΣΟΥΛΙΩΤΙΣΣΕΣ» μαγειρέψαμε μια παραδοσιακή μακαρονόπιτα.
Στην Πρέβεζα λειτουργεί ο μοναδικός στην Ελλάδα κρατικός ιχθυογεννητικός σταθμός, για την παραγωγή ψαριών του αλμυρού νερού.
Μαζί με τον 8χρονο Αλέξη, μαγειρεύουμε μοσχάρι Παργινό. Μια συνταγή, που του την έχει μάθει η γιαγιά του.
Από το νομό Πρέβεζας προέρχεται το 1/3 του συνολικού χοιρινού κρέατος της Ελλάδας. Μόνο κατά μήκος του ποταμού Λούρου υπάρχουν 5 σφαγεία.
Στο επίκεντρο της διασκέδασης της πόλης τα περίφημα ουζερί. Υπάρχουν περίπου 30 μαγαζιά, που προσφέρουν ψάρι και γαρίδες του Αμβρακικού.
Μαζί με τις γυναίκες του γυναικείου συνεταιρισμού στο χωριό Ψαράδες, μαγειρεύουμε τα τσιρόνια που είναι τα μικρά ψάρια της μεγάλης Πρέσπας.
Προστατεύονται από την Ε.Ε. Η καλλιέργεια ξεκίνησε, όταν οι παλιότεροι τα φύτευαν δίπλα στο νερό για λόγους υδροοικονομίας.
Βρίσκεται 11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Φλώρινας. Στην περιοχή γεννήθηκε η Βούλα Πατουλίδου που πήρε το χρυσό στους Ολυμπιακές της Βαρκελώνης.
Η ποικιλία ξινόμαυρο ή αλλιώς Ποπόλκα όπως λέγεται, που καλλιεργείται στους αμπελώνες του Αμύνταιου, δίνει τον περίφημο ροζέ αφρώδη οίνο.
Στον οικισμό Καστράκι Καλαμπάκας, επισκεφθήκαμε ένα εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων και είδαμε πως φτιάχνεται το παραδοσιακό σουτζούκι.
Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα η σπεσιαλιτέ είναι ό,τι μαγειρεύεται με πράσο. Για την πρασοτηγανιά χρειάζεται κρέας χοιρινό, πράσα, αλάτι, πιπέρι και λάδι.
Περίπου εξακόσια τσιπουράδικα υπάρχουν στο Βόλο δίνοντας ξεχωριστό χαρακτήρα στην πόλη .
Το περίφημο ξινόμαυρο σταφύλι της Νάουσας γεννά ένα υπέροχο κρασί. Η Μπουτάρης ξεκίνησε από το 1879 την οινοποίηση των σταφυλιών της περιοχής.
Το γλυκό σήμα κατατεθέν της Βέροιας. Το φτιάχνουν στα μαγαζιά, το φτιάχνουν και στα σπίτια. Το απολαμβάνουν παντού.
Στην Αριδαία βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια βιολογικής γεωργίας του Νομού Πέλλας.
Μεγάλωσε και πρωτοέπαιξε μουσική στα Γιαννιτσά. Δεν ξεχνά την πόλη του, στην οποία παρουσίασε και τον πρώτο δίσκο του τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το πασίγνωστο μερακλίδικο φαγητό. Μαγειρεμένο με το τοπικό κρεμμύδι που το λένε κοκκάρι.
Το ορεινότερο χωριό της Λευκάδας έχει παραδοσιακά σπίτια, περιβάλλεται από χαράδρες και είναι διάσημο για τις φακές του.
Από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά της Λευκάδας. Απλό στην παρασκευή του, λιτό και νόστιμο.
Στη Σταυρούπολη βλέπουμε και μαθαίνουμε πως φτιάχνεται η θρακιώτικη λιχουδιά που συγκινεί τους καλοφαγάδες.
Ένα κοτόπουλο διαφορετικό από τα άλλα έρχεται να συμβάλει με τον τρόπο του σ’ ένα απολαυστικό μεθύσι γεύσεων.
Μια σπιτική συνταγή για τους αγαπημένους λαχανοντολμάδες που έχουν φίλους σε όλη την Ελλάδα.
Από τις μεγαλύτερες πόλεις του νομού Λάρισας, που φημίζεται μεταξύ άλλων για το καλό της τσίπουρο.
Το πεζόβολο είναι ένα ένας διαχρονικός τρόπος ψαρέματος και ο ποταμός Άραχθος κατάλληλος για επίδειξη.
Γνωστός ο τραχανάς, πασίγνωστη η γίδα. Βλέπουμε τι γίνεται όταν συνδυάζονται σε ένα πιάτο.
Ο κυρίαρχος τρόπος ψαρέματος στη λιμνοθάλασσα του Μεσολλογίου. Τα ιβάρια έχουν παράδοση πέντε αιώνων.
Στη Ναύπακτο μπαίνουμε στην κουζίνα της Μαρίας Λόη που μας φτιάχνει ζυμαρόπιτα με τη συνταγή της γιαγιάς.
Η καπνοσύριγγα, είναι περισσότερο γνωστή ως πίπα και η κατασκευή της απαιτεί γνώση και δεξιοτεχνία.
Ένα ιδιαίτερο φαγητό που απαιτεί μαστοριά, αλλά αποζημιώνει στο έπακρο με τη νοστιμιά του.
Έξω από την Χρυσούπολη βρίσκεται το φυτώριο του Δασαρχείου Καβάλας, με ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τις 200.000 φυτά.
Κουλακλί Μαντί, μια παραδοσιακή συνταγή της παλιάς Καρβάλης, για ιδιαίτερες περιστάσεις.
Μια νηστίσιμη σπεσιαλιτέ φτιαγμένη με πολύ μεράκι, η οποία συνάδει με το πνεύμα των ημερών, αλλά και με την… όρεξη πολλών.
Μια σπέσιαλ και ασυνήθιστη συνταγή για τον αστακό, η οποία αποτελεί έξοχη γευστική πρόταση.
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό τσουρέκι. Η κερκυραϊκή Φογάτσα είναι το τσουρέκι της Ανάστασης.
Λέγεται και τσιλικουρδιά. Είναι η μαγειρίτσα όπως την φτιάχνουν στην Κέρκυρα, στεγνή, όχι σούπα.
Κατσικάκι γεμιστό όπως το φτιάχνουν στην Πάτμο το Πάσχα, αλλά και στους γάμους και στις μεγάλες γιορτές.
Ένα τοπικό έδεσμα που ξεχωρίζει. Φτιαγμένη με μεράκι και αγνά υλικά, με βασικό συστατικό το κατσικίσιο τυρί του νησιού.
Ένας ξεχωριστό είδος, το οποίο είναι γνωστό για τις μεγάλες επιδόσεις του στην παραγωγή γάλακτος.
Διαλεχτά προϊόντα και ιδιαίτερες συνταγές κρύβει η Σκόπελος, όπως αυτή για το κατσικάκι της, αλλά και τα περίφημα δαμάσκηνα, ψημένα ή όχι.
Στον Τριπόταμο της Τήνου φτιάχνουμε ένα ξεχωριστό έδεσμα με λιαστές ντομάτες, κουρκούτι και μάραθο.
Πολύ γνωστό προϊόν της Τήνου. Η περίοδος της συγκομιδής προσφέρθηκε για την καταγραφή της διαδρομής της από το χωράφι στο… τσουκάλι.
Βασικό συστατικό της, εκτός του κρεμμυδιού, είναι η τυροβολιά, παραδοσιακό τυρί της Μυκόνου. Το ίδιο τυρί χρησιμοποιούν και για τη μελόπιτα.
Με θέα το παλιό λιμάνι των Σπετσών, μια σφυρίδα μαγειρεύεται σύμφωνα με μια παραδοσιακή συνταγή.
Τα αμυγδαλωτά της Ύδρας, όπως αυτά που μας φτιάχνουν, είναι ονομαστά λόγω της εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς τους.
Μια γλυκιά συνταγή με βάση το λεμόνι, συσχετίζει τον Πόρο με τον Γαλατά και το λεμονοδάσος.
Μια ικαριώτικη συνταγή του σουφικού, το οποίο έχει ως βάση τις μελιτζάνες και πολλά ακόμη υλικά.
Σε ένα κτήμα στην Ικαρία συνδυάζονται οι βιολογικές καλλιέργειες με την τουριστική δραστηριότητα.
Η κυρία Έφη μοιράζεται την συνταγή για το γεμιστό κατσικάκι, κατευθείαν από τον Πύργο Πυθαγορείου.
Το μυστικό της… επιτυχίας για μοσχαράκι ραγού με χοντρό μακαρόνι, κατευθείαν από το Αργάσι της Ζακύνθου.
Στο γνωστό εστιατόριο «Το πλακόστρωτο» μας αποκαλύπτουν ακόμη μια ιδιαίτερη συνταγή και μιας φτιάχνουν χοιρινό με μάραθο.
Παραδοσιακή παρασκευή του ποτού που πίνεται ευχάριστα ως αναψυκτικό και έχει σαν βάση τα αμύγδαλα.
Μια παραδοσιακή συνταγή της Κω για χοιρινό με πλιγούρι, η οποία προέρχεται από τα παλιά χρόνια.
Μια συνταγή με… περιεχόμενο, περιμένει τους καλοφαγάδες και τους μάστορες της κουζίνας.
Το κατεξοχήν παραδοσιακό προϊόν της Κω είναι το κρασοτύρι και η παρασκευή του διατηρεί παραδοσιακά χαρακτηριστικά.
Στο λιμάνι της Νάξου μας μαγειρεύουν καλαμάρι γεμιστό που το συνοδεύουν με ντάκο.
Φτιάχνουμε χταποδάκι στο λιμάνι του νησιού και μπαίνουμε στον κόσμο της αυθεντικότητας και της απλότητας.
Στην Αμοργό φτιάχνουμε σπιτικό παστέλι και ψημένη ρακί, προϊόντα αγνά και παραδοσιακά.
Παρακολουθούμε μερικές από τις παραδοσιακές μεθόδους σπογγαλιείας με ένα αυθεντικό σφουγγαράδικο της Καλύμνου.
Στην Περίσσα μας φτιάχνουν μελιτζάνα τυλιχτή και ντοματάκι γεμιστό, για να μας δείξουν ότι η Σαντορίνη δεν είναι μόνο η καλντέρα της.
Στην Ανω Μεριά δοκιμάζουμε τα χειροποίητα ζυμαρικά που τα λένε ματσάτα συνδυασμένα με κοκκινιστό κουνέλι.
Μαγειρεύουμε τον παραδοσιακό ξυνόχοντρο τραχανά με μελιτζάνες στον Κάλαμο Κυθήρων .
Γνωρίζουμε τις ποιμενικές κατοικίες της Κάσου, γνωστές και ως "μητάτα" και μαγειρεύουμε μακαρούνες με σιτάκα.
Η μοναδικότητα της ποικιλίας του Μοσχάτου Αλεξάνδρειας παραμένει ο χρυσός καρπός εκατοντάδων αμπελοκαλλιεργητών της Λήμνου.
Ειναι το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί του νησιού. Τα Γυρίσματα όχι μόνο το γεύθηκαν,αλλα και κατέγραψαν τον τρόπο παρασκευής του.
Μαζί με τους ψαράδες της Καλλονής ψαρεύουμε και μαγειρεύουμε την πιο γνωστή σαρδέλα της Ευρώπης.
Μαγειρεύουμε μακαρόνια Κουφωτά, με τη Λιλιώ Καραγιώργη η οποία μαθαίνει τον ανηψιό της να "κουφώνει" μακαρόνια.
Μαγειρεύουμε σολωμό με αγκινάρες σε ένα εστιατόριο που στεγάζεται σε ανακαινισμένο ανεμόμυλο εκατόν πενήντα ετών.
Οι κάτοικοι της Αλοννήσου κρατάνε τις μνήμες του παραδοσιακού αλωνίσματος ζωντανές.
Σε μια υπέροχη αυλή της πόλης των Ιωαννίνων μαγειρεύουμε μελιτζάνα γεμιστή με ψαρονέφρι, μπέικον και κρέμα γάλακτος σε μια μοντέρνα συνταγή της Ελένης.
Ο ΠΑΣ Γιάννενα είναι η αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα όλων στην Ήπειρο και μια από τις πιο δυναμικές ομάδες ποδοσφαίρου στην ελληνική επαρχία.
Με τις πρώτες ακτίνες του ηλίου ξεκινάμε το ψάρεμα της γαρίδας στον Αμβρακικό. Στη συνέχεια τις μαγειρεύουμε ακολουθώντας μια παραδοσιακή συνταγή της Πρέβεζας.
Σε ένα από τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά του Γαλαξιδίου φτιάχνουμε το παραδοσιακό γλυκό των ναυτικών της πόλης: ρεβανί με ρύζι.
Ψηλά στον Κίσσαβο, στο χωριό Ανατολή μαγειρεύουμε δύο παραδοσιακά εδέσματα «πλαστή» πίτα και σαγανάκι από τυρί Μπάτζο.